De lekkerste verse tomatensaus (salsa di pomodoro)

de lekkerste verse tomatensaus

Zo langzaamaan ben ik de restanten aan ingrediënten van de afgelopen feestdagen aan het ‘wegkoken’. Zoals altijd had ik weer veel te veel eten in huis. Maar mijn motto is liever teveel dan te weinig. Het mag toch niet zo zijn dat mijn gasten elkaar nog hongerig aan zitten te kijken. En ik heb graag altijd genoeg in huis voor onverwachte gasten. Het is een soort tic die ik van de Italianen heb meegekregen denk ik. Gastvrijheid boven alles. En het leuke is, van al die ‘restjes’ word je erg innovatief.

Maar goed, veel over dus, waaronder een flinke hoeveelheid smakelijke rijpe tomaten. Een uitgelezen gelegenheid om er verse tomatensaus van te maken. Ik heb deze maand nog wat etentjes gepland staan en aangezien ik graag goed voorbereid ben, is het handig om het een en ander vast in de vriezer klaar te hebben liggen.

Ook voor wat betreft deze saus heeft elke Italiaanse regio zijn eigen receptuur maar de basis is altijd verse tomaat, vaak met ui, wortel en bleekselderij. De lekkerste verse tomatensaus leerde ik maken in Bolsena en is weer zo’n typisch voorbeeld van de smakelijke eenvoud van de Italiaanse keuken.

De mogelijkheden met deze basissaus zijn eindeloos. Eet het gewoon met gnocchi of tagliatelle en versgeraspte Parmezaanse kaas, als saus over ravioli of flensjes gevuld met ricotta en spinazie, als basis voor de parmigiana di melanzane (aubergines met tomaat en mozzarella uit de oven), met mijn favoriete spaghetti vongole of, zoals mijn goede vriend Giovanni het graag eet, als saus over de tortellini gevuld met pompoen en amaretti koekjes (tortelli di zucca). Buon appetito!

 

Salsa di pomodoro (verse tomatensaus)

Ingrediënten

1 kilo verse, smakelijke tomaten
½ ui
1 worteltje of ½ winterwortel
1 halve stengel bleekselderij
2 tenen knoflook, geplet
500 ml passata di pomodoro (gezeefde tomaten)
2 takjes verse basilicum
2 takjes verse tijm
olijfolie
zeezout

Bereidingswijze

  1. Snijd de tomaten elk in 8 parten en snijd de ui, wortel en selderij heel fijn.
  2. Verhit de olijfolie en bak daarin de 2 tenen knoflook licht aan.
  3. Voeg de ui, wortel en selderij toe. Bak even goed aan.
  4. Voeg de tomaten, de passata, de kruiden en zout naar smaak toe.
  5. Verhit alles goed en laat het dan minstens een uur op een laag vuur zachtjes inkoken.
  6. Plaats de pan het liefst op een warmhoudplaatje.
  7. Roer regelmatig goed door en pas op dat het niet aanbrand.
  8. Verwijder, als de saus dik genoeg is, de knoflooktenen en de restanten van de kruiden.
  9. Pureer de saus als je van een wat fijnere saus houdt.

TIP
Je kunt de saus een paar dagen in de koelkast bewaren, maar invriezen kan natuurlijk ook.

TIP
Deze saus is ideaal om te gebruiken bij de bereiding van spaghetti vongole in rosso.

TIP
Het recept voor zelfgemaakte verse gnocchi vind je hier.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *