De allerlekkerste Minestrone (groentesoep)

De allerlekkerste Minestrone (groentesoep)

minestrone

Er zijn weleens van die momenten dat de geur of smaak van een gerecht je onmiddellijk terug brengt naar de plek of het tijdstip waar je het voor het eerst at. Deze minestrone is er voor mij zo een.

Onze Italiaanse familie wilde ons eens iets anders laten zien dan de geijkte toeristengebieden. Daarom namen ze ons, jaren geleden, mee naar de passo di Croce Domini in de regio Lombardije. Deze pas ligt boven het Idromeer en de route er naartoe loopt door het prachtige natuurpark Parco dell’Adamello. Op zo’n 1900 meter hoogte ligt het gehucht Gaver. Het was midden in de zomer maar op deze hoogte was het best fris. Daarom even naar binnen bij Locanda Albergo Gaver (het bestaat nog steeds!) om warm te worden.

Het was midden op de dag dus geen etenstijd. Maar dat was geen probleem, een bord minestrone was er altijd. Wat mij betreft was het de lekkerste soep die ik ooit gegeten had. Warm, geurig, vol van smaak en boordevol verse groenten. Het is me gelukt om het recept te vinden van minestrone die heel dicht in de buurt komt, de geur en de smaak brengen me in ieder geval keer op keer terug naar die koude zomermiddag in Gaver. En het heeft een ‘geheim’ ingrediënt: de korst van Parmezaanse kaas!

Minestrone (groentesoep)

Ingrediënten

Voor 6 personen

4 el olijfolie
1 ui, in ringen gesneden
1 teentje knoflook, geperst
250 g krieltjes (ongeschild), in vieren
150 g wortels, in grote blokjes
125 g bleekselderij, in stukjes van 1,5 cm
150 g courgette, ongeschild en in grote blokjes
1 liter runderbouillon
1 blik à 400 gr tomaten
een stuk korst van Parmezaanse kaas
2 el bladeterselie, fijngehakt
1 blik à 400 g cannellini bonen, afgespoeld en uitgelekt
zout
versgemalen peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de olie in een pan en bak de ui en knoflook 5 minuten, totdat de ui zacht is.
  2. Voeg dan de stukjes aardappel toe en bak deze 5 minuten mee.
  3. Herhaal dit met de wortels, bleekselderij en courgette.
  4. Doe de runderbouillon, de tomaten en de kaaskorst erbij.
  5. Breng alles aan de kook en laat het 45 minuten zachtjes doorkoken.
  6. Roer dan de peterselie en de cannellini bonen erdoor.
  7. Verwarm het gerecht nog eens 10 minuten.
  8. Verwijder de kaaskorst.
  9. Breng de minestrone op smaak met zout en peper.
TIP
Vervang de runderbouillon door groentebouillon voor de vegetarische versie van deze soep.

NO WASTE TIP
Verspil geen voedsel: Heb je courgette over maak er dan een frittata mee. Klik hier voor het recept.
 

NO WASTE TIP
Verspil geen voedsel: Heb je verse aardappelen over? Gebruik ze dan in een van mijn andere gerechten met aardappel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.