Gevulde gegratineerde mosselen (Cozze gratinate)

Gevulde gegratineerde mosselen (Cozze gratinate)

Cozze gratinate-2

Sinds kort volg ik op facebook een groep van zo’n 100.000 (!) enthousiaste Italianen die van koken houden. Dagelijks posten zij moderne maar ook authentieke gerechten. Het is bijzonder om te zien en lezen hoe trots ze zijn op hun familierecepten. In de reacties kunnen ze vaak rekenen op veel lof en bijna altijd volgt de vraag om het recept van het getoonde gerecht. En die delen ze dan ook vrijwel altijd met trots en goede tips. Ik volg ze met veel plezier en houd daarmee meteen mijn Italiaans een beetje op peil.

Italianen zijn goed bekend met het bereiden van vis, inktvis en schaal- en schelpdieren. Zo zie ik daar bijvoorbeeld vaak gerechten met ‘cozze’ oftewel mosselen voorbij komen. En dat deed me meteen denken aan dit heerlijke en eenvoudige voorgerecht die al jarenlang zo nu en dan bij ons op het menu staat; cozze gratinate, gevulde gegratineerde mosselen. En alvast een handige tip: kook de mosselen vooraf en bewaar ze, net zoals de vulling, in de vriezer. Dat scheelt in de voorbereiding als je weinig tijd hebt. Buon appetito!

Cozze gratinate (gevulde gegratineerde mosselen)

Ingrediënten

Voor 6 personen (als voorgerecht)

1 kg grote verse mosselen
olijfolie
1 kleine ui, fijngesneden
1 prei, in ringen gesneden
½ winterwortel, in kleine plakjes
½ bosje verse bladpeterselie, fijngesneden
1 glas droge witte wijn (Soave)

Voor de vulling:
150 g boter, op kamertemperatuur
50 g paneermeel
2 tenen knoflook, fijngehakt
6 el verse peterselie, fijngehakt
50 g geraspte Parmezaanse kaas
zeezout
versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Spoel de mosselen onder koud water en tik de schelp tegen de rand van het aanrecht. Na enkele tellen sluit de schelp zich. Mosselen die zich niet sluiten of waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kun je het beste meteen weggooien.
  2. Verwarm de oven voor op 230˚C.
  3. Verhit in lage brede pan* een scheutje olie en fruit de ui, prei en wortel op een middelhoog vuur.
  4. Voeg na twee minuten de mosselen, de peterselie en de wijn toe en kook ze afgedekt in vijf à acht minuten gaar totdat de schelpen open zijn.
  5. Schud de pan tussentijds een paar keer goed om. Verwijder eventuele ongeopende mosselen en gooi ze weg.
  6. Laat de mosselen afkoelen en verwijder de lege helft van de schelp.
  7. Doe de ingrediënten voor de vulling in een kom en meng ze goed.
  8. Leg de mosselen op een platte ovenschaal en schep met een lepeltje een kleine hoeveelheid vulling over elke mossel.
  9. Bak ze ongeveer 7 minuten in de hete oven totdat de vulling knapperig en geroosterd is. Serveer warm.

 

*Kook mosselen in een brede, lage pan met een dunne bodem. Een goede mosselpan is groot zodat de schelpen ruimte hebben om te openen.


 

TIP
Kook
de mosselen vooraf en bewaar ze, net zoals de vulling, in de vriezer. Dat scheelt in de voorbereiding als je weinig tijd hebt of gasten verwacht. Ontdooi beiden voor bereiding.

TIP
Hier vindt je alle tips & tricks over mosselen. 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.