Bacon Jam

Bacon jam

De laatste tijd lees ik steeds vaker over Bacon Jam, een ‘jam’ die is komen overwaaien uit Amerika. Het is kant-en-klaar te koop maar ik moét het natuurlijk zelf maken. Eigenlijk is het is zo klaar, behalve dan dat het een paar uurtjes moet stoven. Bacon Jam bestaat uit een combinatie van o.a. gerookte bacon met suiker, ui, azijn en ahornsiroop waardoor er een mooie smaakcombinatie ontstaat van zoet, zuur en zout. Het is heerlijk op toast met scrambled eggs en avocado, op een tosti met cheddar, op een plakje zuurdesembrood met tomaat of wat dacht je van een lik op een BLT-sandwich? Mogelijkheden genoeg en dat geldt ook voor het recept zelf. Vervang de koffie door bourbon of brandy en gebruik balsamicoazijn in plaats van appelazijn. Zó lekker!

Bacon Jam

Ingrediënten

500 g gerookte bacon, in kleine reepjes
4 teentjes knoflook, fijngesneden
1 ui, fijngehakt
3 el bruine suiker
tabasco (naar smaak)
125 ml afgekoelde koffie (of bourbon of brandy)
125 ml appelazijn (of balsamicoazijn)
125 ml ahornsiroop
versgemalen zwarte peper
(olijf)olie
water

Bereidingswijze

  1. Bak de bacon, in een droge pan, bruin en licht knapperig. Haal het uit de pan en zet apart.
  2. Bak in het overgebleven vet de ui en knoflook glazig. Voeg een scheutje (olijf)olie toe als er te weinig vet in de pan is overgebleven.
  3. Doe de bacon, ui en knoflook samen in een stoofpan.
  4. Voeg alle overige ingrediënten, behalve het water, toe.
  5. Laat dit 2 tot 2,5 uur zachtjes sudderen, het liefst met een warmhoudplaatje onder de pan.
  6. Roer regelmatig even goed door zodat het niet aanbrand.
  7. Voeg, indien nodig, elke 30 minuten 50 ml water toe en roer even goed door. Het is de bedoeling dat er een dikke substantie ontstaat.
  8. Laat het mengsel afkoelen en bewaar in de koelkast.
TIP
De geur van gebakken bacon kan enige tijd in je keuken blijven hangen. Dit voorkom je door een laagje azijn in een pannetje aan de kook te brengen. Zet het vuur uit zodra de azijn kookt en laat afkoelen. De geur is daarna écht weg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *